Terug naar overzicht

Jetski kopen? De complete informatiegids

Sea Doo waterscooter draait een bocht

Wil jij een jetski kopen? Dat snappen wij! Een jetski biedt ultiem plezier op het water en is een geweldig excuus om tijd door te brengen met vrienden en familie. In dit artikel helpen we je bij het maken van de juiste keuze, door alles op een rij te zetten wat er over jetski’s te weten valt. Zo ben je goed voorbereid en kun je met vertrouwen jouw gedroomde jetski aanschaffen.

De verschillende soorten jetski

Ga je een jetski kopen, dan moet je eerst weten dat er drie soorten jetski’s zijn: stand-up, sit-down en sport. Stand-up jetski’s zijn bedoeld voor één persoon. Ze vereisen meer fysieke inspanning maar bieden wel een uitdagende ervaring op het water. De sit-down jetski, ook wel personal watercraft (PWC) genoemd, is ontworpen voor meerdere personen en biedt meer stabiliteit en comfort tijdens het varen. De sport jetski is een combinatie van stand-up en sit-down modellen. Dit type jetski is ideaal voor racen en het uitvoeren van trucs.

Het verschil tussen een jetski en een waterscooter

Hoewel de termen ‘jetski’ en ‘waterscooter’ vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele verschillen tussen de twee. Technisch gezien is een jetski niets meer dan een type waterscooter. Het verschil zit voornamelijk in de merknaam en het ontwerp. Jetski is namelijk een geregistreerde handelsnaam van Kawasaki, die zo is ingeburgerd dat hij tegenwoordig ook voor andere merken waterscooter wordt gebruikt. Terwijl andere fabrikanten eigenlijk eigen merknamen hebben voor hun waterscooters. Zo heeft Sea-Doo de Personal Watercraft en Yamaha de WaveRunner.

Qua ontwerp wordt de term ‘jetski’ meestal geassocieerd met stand-up modellen, die oorspronkelijk door Kawasaki zijn geïntroduceerd. Waterscooters worden juist vaker geassocieerd met sit-down modellen, die door verschillende fabrikanten worden geproduceerd. In de praktijk worden beide termen vaak als synoniemen gebruikt, maar als je een jetski wilt kopen is het is goed op de hoogte te zijn van de verschillen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren, kan het ene type beter geschikt zijn dan het andere.

Waar je op moet letten als je een jetski gaat kopen

Ga je een jetski kopen, dan zijn er enkele belangrijke uitgangspunten die je keuze kunnen bepalen. Zorg dat je deze eerst voor jezelf op een rij hebt, dat maakt het vinden van het juiste model makkelijker.

 • Budget. Bepaal je budget en houd rekening met bijkomende kosten zoals onderhoud, verzekering en opslag.
 • Nieuw of gebruikt? Bepaal of je een nieuwe of gebruikte jetski wilt kopen. Gebruikte jetski’s zijn vaak goedkoper, maar vereisen mogelijk meer onderhoud.
 • Prestaties. Vergelijk de prestaties van verschillende modellen, zoals topsnelheid, acceleratie en brandstofverbruik. De meeste jetski’s zijn uitgerust met een waterjetmotor of waterstraalmotor. Deze motor stuwt het water met kracht door het vaartuig naar achteren, wat resulteert in de grote waterstraal achter het vaartuig en sneller accelleratie.
 • Comfort en ergonomie. Probeer verschillende modellen uit om te zien welke het beste bij je past qua zitcomfort, bedieningselementen en opbergruimte.

De regelgeving voor jetski’s en waterscooters

In Nederland mag je een jetski besturen vanaf je achttiende levensjaar. Je moet hiervoor wel in het bezit zijn van een vaarbewijs. Een vaarbewijs is namelijk verplicht voor het besturen van motorboten die sneller kunnen varen dan 20 km/u. Dit geldt dus ook voor jetski’s en waterscooters. Op de website van het CBR lees je hoe je een Klein Vaarbewijs kunt bemachtigen. Er zijn twee soorten vaarbewijzen in Nederland: Vaarbewijs 1 (Klein Vaarbewijs 1) en Vaarbewijs 2 (Klein Vaarbewijs 2):

 • Vaarbewijs 1 is voldoende voor het besturen van een jetski op de binnenwateren, zoals rivieren, kanalen en meren. 
 • Vaarbewijs 2 heb je nodig als je met je jetski op grotere wateren zoals het IJsselmeer, de Waddenzee of de Oosterschelde wilt varen.

Let op dat er op sommige wateren aanvullende regels of beperkingen kunnen gelden voor het varen met een jetski. 

Maximum snelheid jetski

De maximumsnelheid van een jetski of waterscooter varieert afhankelijk van het model, het motorvermogen en het ontwerp. Over het algemeen kunnen de snelheden variëren van ongeveer 50 km/u voor instapmodellen tot wel 110 km/u of meer voor high-performance modellen.

Instapmodellen met een lager motorvermogen zijn over het algemeen langzamer en bieden meer stabiliteit en gebruiksgemak, waardoor ze geschikt zijn voor beginners en gezinsgebruik. High-performance modellen hebben krachtigere motoren en geavanceerde ontwerpen, waardoor ze hogere snelheden kunnen bereiken en geschikt zijn voor ervaren bestuurders en watersportliefhebbers die op zoek zijn naar meer uitdaging.

De werkelijke snelheid van een jetski of waterscooter ook kan worden beïnvloed door factoren zoals het gewicht van de bestuurder en de passagiers, de wateromstandigheden en het onderhoud van het vaartuig. Houd er rekening mee dat hoge snelheden op het water meer risico’s met zich meebrengen. Het is essentieel om altijd de veiligheidsvoorschriften te volgen en rekening te houden met andere watersporters.

Jetski accessoires

Als je eenmaal een jetski hebt gekocht, kunnen ook de accessoires niet ontbreken. Essentiële goodies voor bij jouw jetski zijn:

 • Veiligheidsuitrusting. Een reddingsvest, een veiligheidskoord en een fluitje zijn noodzakelijk voor de veiligheid op het water.
 • Inklapbaar anker. Het is ook handig om een inklapbaar jetski anker aan te schaffen, waarmee je je jetski veilig op zijn plaats kunt houden wanneer je stopt in het water.
 • Beschermhoes. Een beschermhoes helpt je jetski te beschermen tegen vuil, zonlicht, fijnstof en weersinvloeden, wanneer deze niet in gebruik is.
 • Jetski dock. Bij het docken van je jetski is het verstandig om een drijvende aanlegsteiger of een jetski-lift te gebruiken, waardoor je jetski gemakkelijk in en uit het water kan worden gehaald en het risico op schade wordt verkleind. Het EZ-Dock EZ-PORT-systeem is het beste jetski liftsysteem op de markt. Het opvaren en afvaren is hiermee super simpel. Je kunt afstappen zonder je voeten nat te maken.
 • Jetski trailer. Om je jetski te vervoeren, heb je een trailer nodig die geschikt is voor het gewicht en de afmetingen van je vaartuig. Zorg ervoor dat je trailer goed onderhouden is en de juiste verlichting heeft. De trailers van het Belgische Jetloader zijn speciaal ontworpen voor het makkelijk en veilig vervoeren van jetski’s en waterscooters. 

Het onderhouden van een jetski

Regelmatig onderhoud is essentieel om je jetski in topconditie te houden. Enkele belangrijke onderhoudstips:

 • Laat regelmatig de motor en het brandstofsysteem controleren en reinigen.
 • Vervang tijdig olie en filters volgens de aanbevelingen van de fabrikant.
 • Ook de impeller en de aandrijfas moeten regelmatig worden gecontroleerd op slijtage en beschadigingen.
 • Houd de romp van je jetski schoon en breng regelmatig een beschermende waslaag aan.
 • Berg je jetski tijdens de wintermaanden op een droge en goed geventileerde plaats op.

Je kunt jouw jetski vakkundig laten onderhouden door het Service Centre van Holland Sport Boat Centre. Het team heeft veel ervaring met waterscooters en jetski’s en zorgt ervoor dat jouw jetski blijft lopen als een Forest Gump. 

(Tekst gaat verder onder de foto)
Sea-Doo waterscooters op het strand

Sea-Doo waterscooters, © Bombardier Recreational Products Inc.

Jetski kopen: welk merk kiezen?

Holland Sport Boat Centre is de officiële dealer van Sea-Doo waterscooters en heeft daarnaast geregeld occasions van andere jetski’s en waterscooters merken in de aanbieding. Seo-Doo staat bekend om zijn betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige waterscooters. Het merk is onderdeel van BRP (Bombardier Recreational Products), een Canadees bedrijf dat al decennia actief is in de powersportindustrie. Vijf redenen waarom Sea-Doo volgens ons een goede keuze is:

 • Betrouwbaarheid. Sea-Doo staat bekend om zijn betrouwbaarheid en duurzaamheid. Hun waterscooters worden vervaardigd met behulp van geavanceerde technologieën en materialen, om een lange levensduur te garanderen.
 • Innovatie. Sea-Doo loopt voorop in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en innovaties. Het merk biedt een breed scala aan modellen met geavanceerde functies, zoals de iBR (Intelligent Brake & Reverse) en de iTC (Intelligent Throttle Control).
 • Prestaties. Sea-Doo waterscooters hebben krachtige motoren en geavanceerde ontwerpen, die zorgen voor uitstekende prestaties op het water. Of je nu een snelle racer wilt of een meer ontspannen toermodel, Sea-Doo heeft altijd een model dat bij jouw wensen past.
 • Gebruiksgemak. Sea-Doo ontwerpt waterscooters met het oog op gebruiksgemak en comfort. Hun modellen zijn uitgerust met ergonomische zitplaatsen, eenvoudige bedieningselementen en intuïtieve functies die het varen leuk maken voor zowel beginners als ervaren watersporters.
 • Ondersteuning. Als eigenaar van een Sea-Doo waterscooter heb je toegang tot een uitgebreid netwerk van dealers en servicecentra die je kunnen helpen met onderhoud, reparaties en andere diensten. Holland Sport Boat Centre is daar een van.

Kortom, Sea-Doo biedt een combinatie van betrouwbaarheid, innovatie, prestaties, gebruiksgemak en ondersteuning, wat het een uitstekende keuze maakt voor wie een waterscooter wil aanschaffen.

Jetski kopen: tot slot

Een jetski kopen is net even wat anders dan een nieuwe trui kopen, dus het is belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je tot de aankoop van jouw vaartuig overgaat. Door de verschillende soorten jetski’s, de motoren, en belangrijke aandachtspunten in overweging te nemen, zal het jou zeker lukken de jetski of waterscooter te vinden die past bij jouw behoeften en budget. We hopen dat dit artikel jou daarbij heeft geholpen. Vergeet niet om ook wat geld te reserveren voor de juiste accessoires en voor periodiek onderhoud om jouw jetski in topconditie te houden.

Persoonlijk advies nodig over de aanschaf van de juiste jetski of waterscooter? Neem gerust contact op met Holland Sport Boat Centre of kom langs in onze showroom. We denken graag met je mee. Bekijk ondertussen ook het occasion-aanbod aan waterscooters en jetski’s op onze website.

Veel plezier op het water!

Onze site gebruikt cookies

Om onze website gemakkelijker en persoonlijker te maker, gebruiken we cookies en vergelijkbare technieken. Je kunt altijd zelf kiezen welke soorten cookies je wilt toestaan. Lees hierover meer in onze cookieverklaring.